Lär dig odla perenner – blommor som kommer tillbaka år efter år i Järfälla

Perenner är en sorts blommor som kommer tillbaka år efter år och kräver lite underhåll. De är perfekta för trädgårdsmästare som vill ha en långsiktig och hållbar trädgård. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur du kan odla perenner i Järfälla, inklusive vilka perenner som passar bäst för området och hur du kan sköta om dem.

Vad är perenner och varför ska du odla dem?

Perenner är växter som överlever flera säsonger och kommer tillbaka år efter år. De är idealiska för trädgårdsmästare som vill ha en hållbar trädgård med minimalt underhåll. Perenner kan också vara billigare i längden eftersom du inte behöver köpa nya plantor varje år.

Välja rätt perenner för din trädgård

Det finns många olika sorters perenner att välja mellan. När du väljer perenner för din trädgård är det viktigt att tänka på vilken typ av mark du har och vilken typ av ljus som finns tillgängligt i området. Här är några perenner som trivs i Järfälla:

Höstflox (Phlox paniculata)

Höstflox är en hög perenn med kluster av färgglada blommor på toppen av sina stjälkar. Den trivs i soliga områden och behöver vatten regelbundet. Höstflox blommar vanligtvis från juli till september.

Röd rudbeckia (Rudbeckia fulgida)

Röd rudbeckia är en kortare perenn med stora, röda blommor på toppen av sina stjälkar. Den trivs i soliga eller halvskuggiga områden och behöver regelbundet vatten. Röd rudbeckia blommar vanligtvis från augusti till oktober.

Blå salvia (Salvia nemorosa)

Blå salvia är en låg perenn med blå lila blommor. Den trivs i soliga områden och behöver regelbundet vatten. Blå salvia blommar vanligtvis från juni till september.

Prärieklocka (Campanula medium)

Prärieklocka är en hög perenn med klockformade blommor i blå eller vita färger. Den trivs i soliga områden och behöver regelbundet vatten. Prärieklocka blommar vanligtvis från juni till augusti.

Att plantera perenner

När du planterar perenner är det viktigt att välja rätt plats. De flesta perenner trivs i soliga områden med väl dränerad jord. Du bör också ta hänsyn till perennens storlek när du planterar den och se till att den inte kommer att tränga ut andra växter i tr